Gör egna spel för iOS

Förr i tiden kunde inte vem som helst sätta sig ner och skapa ett spel. Idag kan man med mycket få medel göra detta, även om man är amatör. Att göra egna BETA-spel för iOS är förhållandevis enkelt och kräver inte några speciellt avancerade kunskaper i programmering.

Tips på verktyg

Operativsystemet iOs har de senaste åren vuxit till att bli en stor plattform för spelutvecklare, så väl amatörer som stora företag. Vem som helst kan nu skapa spel och ladda upp dem på Appstore. Ett fantastiskt gratisprogram för att göra detta är

egna spel för iOS

Gamesalad som inte kräver några koder utan låter användaren bygga spel på ett mycket enkelt sätt, det enda du behöver behärska är någon form utav grafikprogram som t.ex. Photoshop. Du begränsas visserligen till vissa funktioner men det är toppen för nybörjaren. Du väljer själv vilka scener som ska finnas med i spelet och vilka egenskaper och beteenden karaktärerna ska ha, samt hur de ska interagera med andra karaktärer eller objekt.

Ett liknande program är Sketch Nation Studio där man med hjälp av olika färdiga mallar bygger sina spel, varför man inte behöver ha några förkunskaper alls mer än viss kreativitet. Återigen begränsas man dock något i funktionerna på grund av detta, men Engineous Games som utvecklat programmet har utlovat fler mallar i framtiden.

Stencyl
är ett annat grafiskt verktyg där man med hjälp av särskilda block bygger upp den virtuella världen med simpel kod. När resultatet är färdigt kan man spela spelet på såväl mobila enheter som dator.
Exempel på andra spelutvecklingsprogram är Cryengine 3, Unity 3d och Game Maker Studio. Unity 3d är ett utav de mest populära programmen för amatörer och nya spelutvecklare, men här krävs ändå viss kunskap om programmering och koder. Man kan producera såväl tredimensionella som tvådimensionella spel med detta verktyg.
De flesta tillverkare erbjuder kompilering till flera olika typer av plattformar, så om du planerar att försöka dig på försäljning och spridning av ditt nya spel i Appstore så rekommenderas ett verktyg som inte bara bygger för iOS. Då måste du alltså kunna grunderna inom programmering, men några sådana verktyg är Cocos 2d eller Apples egna Sprite Kit.